Aan de kust

Prachtige kusten en stranden van Ligurië

kust van Ligurië
kust van Camogli
kust van Ligurië

Prachtige kust en stranden van Ligurië

De kust van Ligurië heeft prachtige stranden met heerlijke baaitjes, schilderachtige vergezichten en karakteristieke dorpjes.

 

Cinque Terre

Vanaf camping RioRequesa rijd je in een uurtje naar de beroemde Cinque Terre. Deze vijf dorpjes in de bergen aan de kust zijn schitterend. Cinque Terre is met de auto vrijwel onbereikbaar, maar er gaat een spoorlijn langs alle dorpen. Daarnaast kun je ook de boot nemen. Wil je toch liever sportief op pad? De wandelpaden in en rondom Cinque Terre zijn internationaal bekend. De beroemde Via Dell’ Amore, een schitterende route van één kilometer, gaat na renovatiewerkzaamheden weer open in 2023.  Geniet van de adembenemende panorama’s en de door zee bewerkte rotspartijen. Cinque Terre staat op de UNESCO werelderfgoedlijst. Hierdoor is het gedurende het hele jaar druk. Wil je toch de schoonheid van deze unieke omgeving ervaren, maar liever de drukte ontlopen? In ons E-book staan mooie, rustigere plekken in de omgeving.

 

Sestri Levante

Sestri Levante ligt aan de Golf van Tigullio, waar het riviertje de Gromolo in zee uitstroomt. Een deel van Sestri Levante ligt op het schiereiland Isola. Tot de 11e eeuw was dit overigens een eiland. Er zijn vroeger twee baaien ontstaan: de Baia delle Favole (baai van de fabels) en Baia del Silenzio (baai van de stilte). Door de schitterende ligging en de kust met zandstranden is Sestri Levante een populaire uitvalsbasis voor locals en toeristen. Vanuit het stadje begint overigens ook een prachtige wandeling naar punta Manara.

 

Lees hier meer over Sestri Levante

 

Camogli

Dit schilderachtige stadje aan de kust telt slechts 6200 inwoners. Rondom de 17e -eeuwse haven liggen karakteristieke, hoge, gekleurde huizen. Eeuwenlang was Camogli volledig afhankelijk van zeevaart. In het Aquario Tirrenico zie je verschillende de Tyrheense Zee. Dat komt door de nauwe band van Camogli met het water. Eeuwenland was de stad volledig afhankelijk van de zeevaart. De boulevard vormt het levendige middelpunt van deze kustplaats. Vanaf daar vormen de felgekleurde huizen, pastelkleurige kerk en het azuurblauwe water een schitterend tafereel. Vanuit het haventje gaat er een boot om dolfijnen te spotten. Ook vaar je vanaf hier naar de abdij van San Fruttuoso.

 

Elke tweede zondag van mei dragen dorpsbewoners een enorme pan van de kust naar het plein. Hierin wordt verse vis gemaakt, die iedereen kan proeven. Tijdens dit festijn wordt er drie ton verse vis en drie duizend liter olijfolie gebruikt!

 

Portofino

Portofino staat wereldwijd bekend als de meest mondaine badplaats van de Italiaanse kust. Madonna, Bono en Rihanna flaneren hier graag tijdens hun vakantie. Je vindt er luxe modehuizen, sterrenrestaurants en een kijkje bij de makelaar doet je mond openvallen van verbazing. Het dorpje werd gesticht in de 10e eeuw met als kloppend hart de vissershaven. In de 19e eeuw werd het een toevluchtsoord voor rijke aristocraten uit heel Europa. Wat de meeste mensen niet weten, is dat het achterliggende schiereiland een natuurpark is. In het Parco Portofino vindt je ruim tachtig kilometer aan prachtige wandelpaden.

 

Rapallo

Rapallo was tot de 2e wereldoorlog de belangrijkste badplaats van deze kust. Je kunt hier een dagdeel vertoeven om lekker te winkelen en iets te eten. Achter de boulevard loop je zo het historische centrum in met karakteristieke huisjes en kleine winkeltjes. In Rapallo kun je makkelijk parkeren om vanuit daar de boot te nemen naar Portofino en/of San Fruttuoso. Donderdagochtend is er een vrij grote markt, er zijn dan minder parkeerplekken.

De kabelbaan in Rapallo is geopend op 29 augustus 1934. Het is 1 van de weinige kabelbanen in heel Ligurië die niet gebruikt wordt voor het vervoer van skiërs. Eenmaal boven heb je een prachtig Panoramisch uitzicht over de Golf Van Tigullio. Vanaf dit punt zijn er verschillende wandelingen te volgen.

Montemarcello

Vanuit het mooie dorpje Lerici aan de Ligurische kust, rijd je binnen twintig minuten over een landelijke weg naar Montemarcello. Montemarcello is opgenomen in de il borghi più belli d’Italia : de lijst met mooiste dorpjes van Italië. Montemarcello ligt hoog in de heuvels, op de grens van Ligurië en Toscane met prachtig uitzicht op zee. Zelfs in de drukke zomermaanden is het er rustig. Ten westen van Montemarcello, tussen Tellaro en de landtong Punto Bianca, is een lange kust met steile kalkrotsen. Hier vind je afgelegen strandjes zoals Spiagga Punto Corco.

Extra

San Frutuoso

San Fruttuoso

San Fruttuoso ligt in een afgelegen baai. De plaats is alleen met de veerboot bereikbaar vanuit Portofino en Camogli. Aanvankelijk werd het plaatsje bewoond door monniken die hier in afzondering leefden. Later kwamen er vissers en soms werd de afgelegen plek gebruikt als piratennest. Het grote klooster is tegenwoordig een museum waar je van alles leert over de bijzondere geschiedenis van San Fruttuoso. In juli en augustus zijn er regelmatig concerten; een unieke belevenis!

De Doria Toren van San Fruttuoso

Als je in San Fruttuoso via de trappen een steile helling opklimt, komt je bij een 15e -eeuwse toren. Deze toren staat strategisch bij de ingang van de baai en werd gebruikt om San Fruttuoso te verdedigen tegen piraten.

San Frutuoso