Aan de kust

Prachtige kusten en stranden van Ligurië

Camogli

Aan de kust in Ligurië vindt u prachtige stranden met heerlijke baaitjes, mooie vergezichten en prachtige dorpjes.

Cinque Terre

Vanaf Chiavari kunt u zeer eenvoudig naar Cinque Terre. Deze  5 schilderachtige dorpjes aan de kust lijken tegen de bergen aan te zijn geplakt. U kunt ze bezoeken met de trein of met de boot. Daarnaast zijn ze ook te bezoeken via wandelpaden langs de zee. Deze dorpjes zijn met de auto vrijwel onbereikbaar. Ze worden onderling met elkaar verbonden door een spoorlijntje. Daarnaast kun je via de mooiste kust wandelpaden van Europa van dorp naar dorp lopen.  Wandelend langs deze route zijn er continue prechtige panorama’s over zee en over de bewerkte heuvels. Door oude muurtjes begrensde olijf- en citroenboomgaarden wisselen elkaar af met kleine wijngaarden van de beroemde lokale witte wijn.

De Cinque Terre is uitgeroepen tot nationaal park. Dit park geniet inmiddels internationale bekendheid. Hierdoor is het in de dorpen gedurende het hele jaar vrij druk.

Sestri Levante

Dit mooie plaatsje ligt aan de Golf van Tigullio op de plaats waar het riviertje de Gromolo in zee uitstroomt. Een deel van Sestri Levante ligt op het schiereiland Isola dat tot de 11 e eeuw een eiland was. Hierdoor zijn twee baaien ontstaan, de Baia delle Favole (baai van de fabels) en Baia del Silenzio (baai van de stilte). Jaarlijks weten vele toeristen Sestri Levante te vinden vanwege de schitterende ligging en de mooie zandstranden. Vanuit het stadje begint ook een prachtige wandeling naar punta Manara.

Meer lezen over Sestri Levante?

Camogli

Aan de kust is ook dit schilderachtige havenstadje met ongeveer 6200 inwoners te vinden. Het haventje waaraan karakteristieke hoge gekleurde huizen staan, dateert van de 17e eeuw. Eeuwenlang was Camogli helemaal op de zeevaart georiënteerd. In het dorp vindt u dan ook nog Castel Dragone waarin je het Aquario Tirrenico vindt. Hierin zie je een groot aantal vissoorten ea zeedieren die in de Tyrheense Zee voorkomen. De boulevard is het levendige middelpunt van het dorp. Alles draait hier om de kleuren, geel, rood, oker van de huizen, pastelkleuren van de kerk, de diep groene kleur van de vegetatie en het blauw van het water. Vanaf Camogli kunt je met de boot naar de abdij van San Fruttuoso. Vanuit het haventje vertrekt ook de boot om dolfijnen te kijken.

Feest in Camogli

Elke tweede zondag van mei wordt een enorme pan naar het centrale plein gedragen. Hierin worden vervolgens tonnen heerlijk verse vis voor de inwoners en de bezoekers van Camogli klaar gemaakt. De vele vrijwilligers zorgen dat iedereen wat van de vis kan proeven. Tijdens dit vis feest wordt er ongeveer 3 ton verse vis gebruikt en 3.000 liter olijfolie.

Portofino

Portofino is in de hele wereld beroemd. Het is misschien wel het meest mondaine dorpje van de Italiaanse Rivièra.  Door sommigen wordt het plaatsje bestempeld als het Saint-Tropez van de Italiaanse Riviera. Het is dé vakantiebestemming voor de superrijken met zijn dure winkels en jachthaven vol luxe jachten. Madonna, Bono en Rihanna flaneren hier graag tijdens hun vakantie in Italië. De vastgoedprijzen rijzen hier de pan uit.

Het dorpje werd gesticht in de 10de eeuw. Het kleine haventje werd vooral gebruikt als vissershaven. In de 19e  eeuw werd het een toevluchtsoord voor rijke aristocraten uit heel Europa. Portofino heeft zo`n 400 inwoners.

Wat de meeste mensen die Portofino bezoeken niet weten, is dat het achterliggende schiereiland een natuurpark is. Het Parco Portofino biedt vele prachtige wandelingen met panoramische vergezichten. Je kunt kiezen tussen zo`n tachtig kilometer aan wandelpaden. Ze zijn allemaal de moeite waard. Dit natuurgebied biedt een mooi alternatief voor wie ook iets anders wil doen dan chique flaneren in de steegjes van Portofino.

Rapallo

Rapallo was tot de 2e wereldoorlog de belangrijkste badplaats van de Riviera. Het stadje is leuk om s`ochtends of s`middags te gaan winkelen. In Rapallo kun je goed parkeren om van daar uit de boot te nemen naar Portofino en/of San Fruttuoso. Donderdagochtend is er in Rapallo een vrij grote markt. ( niet een handige ochtend om de auto te parkeren en de boot te nemen) Rapallo heeft ook nog een oude stadskern. Dit oude stadsgedeelte ligt achter de boulevard, de lungo mare Vittorio Veneto.

Montemarcello

Dit dorpje is een van de dorpjes die opgenomen is in het register il borghi più belli d’Italia, de mooiste dorpjes van Italië. Montemarcello ligt hoog in de heuvels, op de grens van Ligurië en Toscane, met prachtig uitzicht op zee.

Vanuit Lerici een mooi doprje aan de kust, leidt een mooie landschappelijke weg door beschermd natuurgebied naar Montemarcello. Dit kleine plaatsje op 260 meter hoogte is nog altijd vrij rustig, zelfs in de drukke zomermaanden. Het uitzicht vanuit dit dorp is fantastisch.

Ten westen van Montemarcello, tussen Tellaro en de landtong Punto Bianca, strekt zicht een kustgebied uit met steile kalkrotsen. Hier vindt u nog afgelegen strandjes zoals Spiagga Punto Corco.

ook de andere dorpjes leren kennen die zijn opgenomen in il borghi più belli d’Italia?

Extra

San Frutuoso

San Fruttuoso

San Fruttuoso kan alleen te voet en met een veerboot vanuit de dorpen Portofino en Camogli bereikt worden. Oorspronkelijk werd San Fruttuoso vooral bewoond door monniken die hier in afzondering leefden. Later werd San Fruttuoso bewoont door vissers en soms gebruikt als piratennest. Het klooster is tegenwoordig een museum.In juli en augustus vinden er in het klooster regelmatig concerten plaats.

De Doria Toren van San Fruttuoso

Als je in het vissersdorpje van San Fruttuoso via de trappen een steile helling oploopt komt je bij een toren uit de vijftiende eeuw. Deze toren bij de ingang van de baai is gebruikt voor de verdediging van San Fruttuoso tegen piraten.

San Frutuoso