Natuurgebied Montemarcello-Magra-Vara

Wandelen in het natuurgebied

Het regionale ” parco Montemarcello-Magra -Vara ” is een beschermd natuurgebied in de provincie La Spezia. In het natuurgebied zijn veel wandelpaden er kan dan ook goed gewandeld worden.

Het beschermde gebied werd in 1995 opgericht. Het park Montemarcello-Magra heeft een uitgestrekt gebied van 4.320,80 hectare en is gelegen op de grens tussen Ligurië en Toscane. Het omvat een gebied dat rijk is aan natuurlijke, historische en culturele waarden en de grenst aan 18 gemeenten waaronder ook Vezzano Ligure.

Montemarcello-Magra

Met honderden kilometers aan paden kun je in het park wandelen met verschillende moeilijkheidsgraden.

In het beschermde gebied is het mogelijk om routes te kiezen voor alle niveaus, van de gemakkelijkste, ook binnen het bereik van gezinnen en kinderen, tot de langste en meest veeleisende, bedoeld voor degenen die meer training hebben, alle paden laten ervaringen en spannende ontmoetingen toe in contact met de natuur.

Val di Vara is een groene vallei achter de Golf van Dichters, ingesloten tussen de bergen van de Ligurische Apennijnen en de terrasvormige bergkammen die uitkijken over de Cinque Terre en de Riviera van La Spezia.

Montemarcello-Magra

Flora en fauna in het Montemarcello-Magra gebied

Het plantenlandschap is erg divers maar wordt ook gekenmerkt door grote gebieden die worden bezet door de oude terrasvormige olijfgaarden. De olieproductie was tot in de jaren vijftig de belangrijkste inkomstenbronnen van de lokale bevolking. Helaas werden later veel
van dit soort terrassen verlaten. Het land is erg moeilijk te bewerken en de opbrengsten zijn hierdoor te laag.

In het voorjaar bloeien anemonen, orchideeën in de olijfgaarden en papavers en gladiolen, naast tal van kruiden in de zomer. Er zijn ook beschermde soorten in Ligurië, waaronder de dwergiris (Iris lutescens), de Narcissus Tarzetta en talloze wilde orchideeën.

Montemarcello-Magra

Fauna

De vallei van de Magra-rivier vormt een belangrijke trekroute voor vogels. Zo vind je er de riviernachtegaal, een typische bewoner van het riet. Op de rivierbedding leeft de kleine zilverreiger, terwijl de kalme wateren van de perifere meren de thuisbasis zijn van talrijke
trek eenden. Waar het water van de rivieren Vara en Magra langzamer stroomt, kan de ijsvogel worden waargenomen.

In het voorgebergte leven de raaf en de torenvalk. Daarnaast vind je er ook bewoners zoals de zwartkop en de
distelvink. Belangrijk is de aanwezigheid van talrijke nachtelijke roofvogels zoals de bosuil, de uil, de dwergooruil en de kerkuil. Onder de dagelijkse roofvogels vinden we de buizerd en de sperwer.

De zeeprik (Petromyzon marinus) is onlangs geïdentificeerd, deze was bijna uitgestorven in de binnenwateren. Het Magra-Vara-gebied is de enige gebied in Italië waar dit visje zich nog voortplant. Onder de reptielen zijn er echter de gewone gekko en de hagedis.

fauna

Wil je meer natuur en cultuur snuiven in Ligurie dat kan natuurlijk lees dan het volgende blog.