Sarzana; Ontdek de Middeleeuwse Stadsmuren

Ontdek de Middeleeuwse Stadsmuren in Noord-Italië

Sarzana, gelegen in de betoverende provincie Ligurië, Noord-Italië, heeft ondanks de verwoestingen tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn historische charme behouden. Grenzend aan zowel Ligurië als Toscane, heeft Sarzana eeuwenlang een cruciale rol gespeeld in de geschiedenis.

Door zijn strategische ligging was Sarzana van groot belang voor de regio’s Ligurië, Toscane en Emilia Romagna. In de middeleeuwen diende het als een knooppunt voor landbouw. Het stadje had zowel commercieel als strategisch belang. Archeologische vondsten suggereren zelfs bewoning in de Neolithische tijd.

De middeleeuwse architectuur van Sarzana is opmerkelijk goed bewaard gebleven. Zowel de stadsmuur en vier verdedigingstorens, waaronder de indrukwekkende Torrione San Francesco, Torrione Stella, Torrione Genovese en Torrione Testaforte zijn bewaard gebleven.

Dante zou er na zijn verbanning uit Florence een tijdje hebben verbleven in Sarzana.

Sarzana fort

Historische Erfgoed: Twee Kastelen en Meer

Naast de stadsmuur herbergt Sarzana twee kastelen: Fortezza Firmafede en Fortezza di Sarzanello. Fortezza Firmafede, ook bekend als de Cittadella, dateert uit 1487. Het werd gebouwd op restanten van een eerder fort. Het kasteel is dagelijks te bezoeken, behalve op donderdag. Openingstijden zijn van 10.30 tot 13.00 uur. Op zaterdag en zondag is het fort geopend van 14.30 tot 17.30 uur.

Fortezza Firmafede-museum “delle Fortezze” biedt een fascinerende inkijk in de geschiedenis. In augustus zijn zelfs de ondergrondse gangen open voor bezoekers. Het Teatro in Fortezza organiseert voorstellingen in het fort. In augustus zijn dan verschillende voorstellingen in het fort te bewonderen

Nog wat leuke tips van de locale bevolking.

 • Picknicken in de Botanische Tuinen: Geniet van een ontspannen picknick in de rustige omgeving van de Botanische Tuinen van Sarzana. Een oase van groen en sereniteit, weg van de drukte.
 • Het Verborgen Hof van Palazzo delle Logge: Ontdek het rustige binnenplein van Palazzo delle Logge, een vredig toevluchtsoord omringd door oude architectuur. Weinig toeristen weten van deze verborgen schat.
 • Kunst in de Steegjes: Verlies jezelf in de smalle steegjes van Sarzana, waar lokale kunstenaars hun creativiteit tonen op straathoeken en muren. Een galerij in de open lucht die vaak over het hoofd wordt gezien.
 • Verrassende Uitzichten vanaf de Torrione Stella: Klim naar de top van Torrione Stella voor een panoramisch uitzicht dat vaak over het hoofd wordt gezien. Een fotogenieke plek met een vleugje lokale charme.

Culinaire Ervaring bij Pepenero

In het historische centrum van Sarzana bevindt zich Pepenero, een charmante wijnwinkel, brouwerij en pizzeria. Ze zijn geopend in 2012. Het restaurant biedt een informele sfeer en een uitgebreide selectie ambachtelijke en niet-ambachtelijke bieren. Naast bieren kun je ook kiezen uit heerlijke wijnen en gedistilleerde dranken. Met een traditionele keuken, inclusief veganistische, vegetarische en biologische opties, is Pepenero de ideale plek voor een ontspannen moment met familie of vrienden.

Het restaurant zit in het historische centrum van Sarzana.
Via Mascardi, 64-19038  Sarzana (SP) Italië
+39 3451869277 om een tafel te reserveren  .
Sarzana wijn bar
 

Markten en Festivals in Sarzana

Sarzana staat bekend om zijn levendige markten. Het stadje is vooral bekend dankzij de antiekmarkten tijdens de zomermaanden. Het biedt een scala aan evenementen gedurende het jaar, waaronder:

 • Mei: Internationale bijeenkomst van Akoestische Gitaarspelers in het Firmafede-fort.
 • Juni: Premio Spiros Arghiris, een prijsuitreiking voor opkomende operazangers wereldwijd.
 • Juli: ‘Trespassing’ muziekfestival en ‘Open Art’ tentoonstelling van geïmproviseerde kunst.
 • Augustus: Nationale Antiek Show in het Firmafede-fort, hier de beste Italiaanse antiekhandelaren.
 • Sarzana a Tavola op Piazza Matteotti van 5 tot 15 augustus,
 • Soffitta nella Strada met kraampjes vol oude, antieke en moderne spullen in het centrum van Sarzana. van 6 t/m 21 augustus
 • Het Festival della Mente, eind augustus/begin september in het Firmafede-kasteel, biedt inspirerende ontmoetingen en discussies over creativiteit.
feest in Sarzana