Vezzano Ligure

Vezzano Ligure, als je een passie voor kleine kleurrijke dorpen hebt.

Als je een passie hebt voor kleine kleurrijke dorpen en houdt van glooiende heuvels en de Ligurische geuren dan zou ik Vezzano zeker niet overslaan.

De geschiedenis van Vezzano Ligure is oud en heeft waarschijnlijk een Romeinse oorsprong. Vezzano ligt in de provincie La Spezia. Het dorpje telt ongeveer 7345 inwoners. Dit bijzondere dorp ligt bovenop een heuvel. Vanaf de snelweg kun je Vezzano al mooi zien liggen. Het dorp ligt vrijwel tegen La Spezia aan. Het ligt op de rug van een bergrichel, zoals zoveel dorpen in Italië. Het heeft een kleine dorpskern met twee eenvoudige maar zeer goede restaurants.

Dus om Vezzano Ligure te verkennen, begin je vanaf de top. Hier vind je de overblijfselen van een kasteel en een toren, die alleen van buitenaf te bezoeken zijn. Aan de voet van deze ruïnes heeft men onlangs een speeltuin gerenoveerd. Een leuke stop voor mensen die met kinderen reizen. Als je verder bergafwaarts gaat, kom je in het hart van het dorp tussen smalle steegjes, bogen en kleurrijke huizen die tegen elkaar leunen.

 

vezzano

 

De huizen zijn in perfecte staat, ze lijken wel allemaal gepolijst. Ook in dit dorp heb je kruip door, sluip door routes, waardoor het soms een kleine doolhof lijkt. Het dorp is hierdoor zeer fotogeniek. Talrijke religieuze architecturen liggen verspreid tussen het bovenste en onderste deel van het dorp. De parochiekerk gewijd aan Onze-Lieve- Vrouw van Soccorso valt op door zijn prachtige gevel en het grote plein waar hij op uitkijkt, gebouwd met duizenden rivierkiezelstenen in typisch Ligurische stijl.

Vezzano Ligure bestaat uit 2 dorpen

Vezzano  inferiore

Dit deel van het dorp kom je als eerste door wanneer je de afslag hebt genomen. Hier speelt het grootste deel van het openbare leven zich af. Het is echt kruip door sluip door, met alle tunneltjes, trappetjes en oeroude huizen. Overal in het dorp heb je prachtige doorkijkjes in de stadsmuren. Bovenin het dorp staat een oud klooster en een mooie oude toren. Vezzano inferiore is een burchtdorpje vol tunneltjes, bogen, trappen en kantelen.

Vezzano superiore

Dit stuk van het dorp ligt een stuk hoger. Qua vertier biedt dit gedeelte wat minder qua architectuur is dit gedeelte echter veel mooier. Vanaf hier heb je natuurlijk ook weer prachtige vergezichten. Het hoger gelegen deel van het dorp biedt wat minder. Er is wel een heel mooi kerkje, en natuurlijk ook weer mooie uitzichten. Bij mooi weer kun je zelfs de marmergroeven van Carrara zien.

 

vezzano super

Osteria delle Pietre

Liefhebbers van de Italiaanse keuken komen hier goed aan hun trekken. Je kunt een 3 gangen menu bestellen maar er zijn overheerlijke pizza`s verkrijgbaar of eenvoudige gerechten. Zowel binnen als buiten is het heerlijk zitten. Buiten op het dorpsplein waar de bewoners gezellig langs schuifelen of binnen in de gezellige gekoelde ruimtes.

Veel regionale specialiteiten uit de Lunigiana worden geserveerd!

 

vezzano Osteria

Het restaurant is op dinsdag gesloten.
reserveren is wel een aanrader.

piazza Regina Margherita, 14
vezzano
tel 0187-994384