De mooiste dorpjes in Ligurië

De mooiste dorpjes in Ligurie  (I borghi piu belli d`Italia).

Zo’n tweehonderdvijftig dorpjes in Italië mogen zich de trotse dragers van het keurmerk I borghi più belli d’Italia noemen. Het zijn daarmee officieel ‘de mooiste dorpjes van Italië’. 7 van deze mooie dorpjes zijn vanauit RioRequesa makkelijk te bezoeken. 

mooiste dorpjes van Italië

Deze lijst ontstond in 2001 en is opgericht voor kleine gemeenten, die het risico lopen te worden vergeten en worden verlaten. Door deze lijst hoopt men dat deze prachtige dorpen blijven bestaan. Ze proberen ze de dorpen nieuw leven in te blazen. De meeste dorpjes hebben nog voldoende leven en zijn zeker een bezoekje waard. 
Het doel van dit keurmerk is het beschermen en behouden van de kleine dorpjes, die vaak wat verder van de bekende toeristische routes afliggen. De eisen om tot deze lijst te worden toegelaten zijn: architectonische harmonie, leefbaarheid van het dorp, artistieke en historische kwaliteit van het erfgoed en een goede openbare dienstverlening.

In onze omgeving staan er 7 van deze prachtige dorpen op de lijst. Te weten: Framura, Brugnato, Vernazza, Montemarcello, Varese Ligure, Tellaro en Moneglia.

Varese Ligure

Varese Ligure ligt op zo`n 15 min van camping RioRequesa. Dit is het dorpje waar wij onze eerste 10 jaar in Italie veel geweest zijn. Dajo, onze zoon is zijn schoolcarrière hier begonnen. Dit mooie dorpje met zijn gekleurde huisjes heeft zo`n 2254 inwoners. Sinds 1999 heeft het dorp het EU certificaat ecologische gemeente”. De veeteelt is biologisch, energie wordt uit windmolens gewonnen, oude huizen worden stijlvol gerenoveerd.
De kringvormige woonwijk stamt nog uit de 15e eeuw, ook wel Borgo Rotondo genoemd. Aan de rand van het dorp rijst het kasteel op.
Midden in het dorp vindt u de “Ponte Grecino”: de mooie middeleeuwse brug loopt over de kleine rivier Crovana.

Er is een markt op dinsdag ochtend van 9-12 uur.

S`middags kun je lekker lunchen bij il Vero, midden in het dorp.

Montemarcello

Vanuit Lerici ( eigenlijk ook een bezoekje waard) gaat er een landelijk weggetje door beschermd natuurgebied naar Montemarcello. Dit kleine plaatsje op 260 meter hoogte is nog altijd vrij rustig, zelfs in de drukke zomermaanden. Het uitzicht vanuit dit dorp is erg bijzonder.
Aan de westkant van Montemarcello, tussen Tellaro en de landtong Punto Bianca, strekt zicht een kustgebied uit met steile kalkrotsen. Hier vindt je nog afgelegen strandjes zoals Spiagga Punto Corco.

Framura

Dit prachtige dorpje heeft zo`n 739 inwoners.
Vanuit Levanto gaat er een fietspad naar Framura en naar Bonassola. Dit fietspad is zo`n 7 km lang en lekker koel en verlaten. Langs het fietspad zijn verschillende kleine baaitjes waar je heerlijk een duik kunt nemen. Framura is een mini dorpje maar zeker een bezoekje waard.

Het dorp is eigenlijk niet veel meer dan een schitterend baaitje met twee cafeetjes waar je van een aperitivo kunt genieten terwijl de vissers in hun bootjes hun netten aan het repareren zijn. Zodra het begint te schemeren varen ze uit om vis te vangen.

Ik heb eerder een blog geschreven over dit bijzondere dorpje. Het heet; welkom in het echte Ligurie.

Brugnato

mooiste dorpjes van Italië


Brugnato heeft 1205 inwoners.
Dot dorpje is een rustig plaatsje maar rijk aan historie. In het oude centrum staan vele oude huizen uit de Middeleeuwen. Het oude centrum is zeker een bezoekje waard.

Shoppen in Brugnato!
Net buiten het historische dorp, richting de snelweg vindt je de shopping mall. Hier bevinden zich ruim 70 winkels en 100 verschillende merken. ( kleding, koffie, sport, keukenspullen etc….)

 

Vernazza

Vernazza is het mooiste en rijkste dorpje van de Cinque Terre. Door het kleine haventje midden in Vernazza heeft het dorp haar rijkdom verkregen. Er is een klein strandje waarop je kunt zonnebaden. Dit mooie dorpje kun je het beste van bovenaf bekijken. Het ligt op een landtong met op het puntje een kasteel. (Castello dei Doria 11e eeuw)

Op 25 oktober 2011 werd Vernazza getroffen door overstromingen ten gevolge van de zware regenval in de streek. Het riviertje dat normaal ondergronds loopt zocht zijn weg door de hoofdstraat van Vernazza. Die kwam onder een metersdikke modderlaag te liggen, die ook alle gelijkvloerse verdiepingen binnendrong. Inmiddels is het dorpje hersteld van deze ramp. In het dorp hangen nog enkele poster waarop je kunt zien hoe groot de schade was die toen is aangericht.

Tellaro

Er is een kleine baai die aan èèn kant door rotsen wordt ingesloten, met daarom heen sierlijke olijfbomen. Dit kleine plaatsje met 600 inwoners is een prachtig vissers dorpje. Veel kleurige huizen prijken op de rotsen pal aan zee en smalle trappen steegjes leiden naar de haven.

Moneglia

Moneglia mooiste dorpje van Italië

Vanaf Sestri Levante kun je met de auto door de oude spoorwegtunnen naar Moneglia. Een zeer bijzondere ervaring. In Moneglia kun je heerlijk aan het strand liggen. Je kunt er ook heerlijk wandelen of leuke uitstapjes doen. Dit rustige plaatsje heeft zo`n 2800 inwoners, het heeft een prachtige baai. Dit bijzondere dorp mag dan ook niet ontbreken op de lijst van de mooiste dorpjes van Ligurie.

Wil je ook weten welke andere dorpjes op deze lijst staan kijk dan op  www.borghitalia.it

Op vakantie bij Nederlanders in noord Italie

Agriturismo OlivArancio

Verblijf je liever in een agriturismo in Ligurie bekijk dan onze appartementen. Deze prachtige dorpjes ook goed te bezoeken vanuit onze agriturismo. Onze agriturismo kijkt uit op zee, ligt dichtbij het treinstation van Chiavari en de snelweg waardoor deze dorpjes goed te bezoeken zijn. 

vernazza
Cinque Terre