Vuurvliegje of lucciola in noord-Italie

Elk jaar rond half juni / begin juli is het op zowel camping RioRequesa als op onze Agriturismo OlivArancio de tijd om te genieten van de vuurvliegjes. Dit is het beste moment om dit bijzondere lichtspektakel waar te nemen. Vuurvliegjes ook wel glimwormen genoemd voeren rond deze tijd van het jaar namelijk een sprookjesachtig lichtballet uit.

Vuurvliegjes houden van vochtige bermen, weilanden, oevers, tuinen, parken en bossen. Bij ons zie je ze vooral tussen tussen de bomen. De larven leven tussen het mos en de dode bladeren. Vuurvliegjes geven niet het hele jaar door licht. Tijdens de paartijd (juni-juli) en dan vooral ‘s avonds zijn ze actief. Ze steken hun lampje aan vanaf het einde van de schemering tot ongeveer 3 uur na zonsondergang. Ze zijn het beste te zien tussen 22u en 23u. Hoe minder lichtvervuiling in de omgeving, hoe beter. Kunstmatige verlichting verstoort de voortplanting omdat mannetjes het licht van hun potentiële partner niet meer kunnen herkennen.

Italiaans natuurlijk erfgoed

Italianen weten dat vuurvliegjes altijd de zuivere lucht opzoeken. Daarnaast maken deze bijzondere kevers deel uit van het Italiaanse natuurlijke erfgoed. Helaas verdwijnen ze geleidelijk door gebruik van pesticiden en overbouw.

Een paar leuke weetjes over het vuurvliegje

  1. Het zijn eigenlijk kevers
    Iedereen kent vuurvliegjes, maar niet iedereen weet dat het eigenlijk een kever is. De vrouwtjes hebben geen vleugels, zij worden glimwormen genoemd. De mannetjes kunnen vliegen en noemen we daarom vuurvliegjes. Vuurvliegjes behorend tot de familie Lampyridae. Over de hele wereld zijn ongeveer tweeduizend soorten vuurvliegjes.
  2. Waarom gloeien vuurvliegjes?
    De gloed van vuurvliegjes wordt bioluminescentie wordt genoemd. Het lichtgevende is gericht op de paring. Het licht wordt juist door mannetjes en vrouwtjes gebruikt om elkaar te zien. Het vrouwtje kan meer dan twee uur licht uitstralen, het mannetje slechts voor korte momenten..
  3. Het licht van vuurvliegjes is het zeer efficiënt
    Het licht dat door vuurvliegjes wordt geproduceerd, is misschien wel het meest efficiënte dat er is. Een gloeilamp zet bijvoorbeeld ongeveer 10 procent van de energie om in licht, de overige 90 procent gaat verloren in de vorm van warmte. Een vuurvlieg kan bijna 100 procent van de energie die wordt gegenereerd door de chemische reactie gebruiken om licht te produceren. Gelukkig maar anders zou hij zich aan zijn eigen lampje verbranden.
  4. Het aantal vuurvliegjes neemt af
    Populaties vuurvliegjes zijn effectieve indicatoren voor de gezondheid van het milieu. Vuurvliegjes nemen in verschillende delen van de wereld af, vooral in Italië. De belangrijkste oorzaken van het verdwijnen van vuurvliegjes zijn het gebruik van pesticiden, overbouw en lichtvervuiling. Pesticiden doden de larven die uitstekende bondgenoten zouden kunnen zijn voor boeren. De vliegjes feite voeden ze zich met slakken, slakken en andere insecten die schadelijk zijn voor gewassen.

Wil je meer natuurschoon bekijken in de omgeving van onze camping? Brengt dan ook een een bezoekje aan het natuurgebied Montemarcello. Voor een heerlijke wandeling en meer dieren in hun natuurlijke habitat.

Hoe lang leeft een vuurvliegje?

De kleine glimworm brengt 2 jaar van zijn leven door als larve. De larve beweegt zich eerder sloom en is minder actief dan de larve van de grote glimworm. Na verpopping komen de volwassen insecten uit. Ze leven daarna slechts 1 à 2 weken.

Wat eet een vuurvliegje?

Zowel het mannetjes als het vrouwtjes eten niet meer. Ze halen hun energie uit hun als larve opgebouwde reserves. De larven eten huisjesslakken en naaktslakken.