Steden en dorpjes

Authentieke dorpjes en gezellige steden

Lucca Fraseneggi
Varese Ligure Fraseneggi
Markt in Chiavari

Val di Vara

Camping RioRequesa ligt in de Val di Vara is de breedste en langste vallei in Ligurië. De vallei bevindt zich tussen Ligurië en Emilia Romagna.

Het is een lange groene kloof in de aarde, samen met kleinere secundaire valleien. In de hele vallei vindt u oude dorpjes en middeleeuwse gehuchten verscholen in de bossen of dorpjes, waarbij het lijkt alsof ze worden vast gehouden aan de kliffen.

Varese Ligure

Varese Ligure is de grootste en meest bevolkte stad in de omgeving van de camping en ligt op ongeveer 8 km.  Varese wordt beschouwd als de hoofdstad van de bovenste Val di Vara. Varese Ligure is omgeven door allemaal kleine dorpjes en gehuchten. Het is de meest landinwaartse stad van de vallei. Varese Ligure was eens een oude middeleeuwse handelsgemeente. Het is een ongewoon cirkelvormig ontwerp en om deze reden heet het historische centrum  "Borgo Rotondo." Op dinsdagochtend is hier markt. 

Varese Ligure is rijk aan geschiedenis, architectuur, kunst en cultuur. Het 15e eeuw Fieschi Castle, met zijn hoge  "Piccino" toren, is vernoemd naar de gezagvoerder. De Kerk van de Heiligen Filippo Neri en Teresa D'Avila met haar elegante 18de-eeuwse gevel en haar tweeling klokkentorens wordt beschouwd als een juweel. De kerk van San Giovanni Battista is ook van belang en de middeleeuwse brug "Ponte Grecino" niet mag worden gemist.

Varese Ligure heeft verschillende leuke barretjes en restaurantjes. Op zondag middag is het er leuk flaneren. 

Chiavari

Dit leuke stadje ligt aan de Golf van Tigullio. De mooie binnenstad en het strand lokken jaarlijks veel toeristen naar Chiavari. Karakteristiek zijn de gekleurde huizen en arcadegalerijen in het historische centrum. Rondom de stad zijn veel prehistorische vondsten gedaan; deze zijn tentoongesteld in het archeologisch museum. De visserij speelt een belangrijke rol. Chiavari bezit  vissers- en jachthavens. De meubelindustrie is gespecialiseerd in de productie van een stoel; de elegante chiavarina. Onze agriturismo kijkt uit op Chiavari.

I borghi piu belli d`Italia ( de mooiste dorpjes van Italie)

Er is een lijst samen gesteld met de mooiste dorpen in Italië. Deze is opgericht om kleine gemeenten, die ondanks hun grote waarde het risico lopen te worden vergeten en worden verlaten. Door deze lijst hoopt men dat deze prachtige dorpen blijven bestaan en nieuw leven in te blazen. De eisen om tot deze lijst te worden toegelaten zijn: architectonische harmonie, leefbaarheid van het dorp, artistieke en historische kwaliteiten van het erfgoed en de openbare dienst verlening.

In onze omgeving staan er 7 van deze prachtige dorpen op de lijst. Te weten: Framura, Brugnato, Vernazza, Montemarcello, Varese Ligure, Tellaro en Moneglia. Voor de hele lijst kun je kijken op www.borghitalia.it

Genua

Genua, ( met ongeveer 630.000 inwoners) de belangrijkste Italiaanse havenstad aan de Middellandse Zee, is één van de meest onderschatte steden van Italië. Als havenstad wordt ze makkelijk geassocieerd met industrie en bijhorende vervuiling. De eerste keer in Genua kijk je meteen je ogen uit. De grote, fraai versierde palazzi zijn het bewijs van rijkdom die al in de vroege eeuwen is vergaard. De oude haven en de kleine straatjes van centro storico geven je een goed beeld van deze prachtige stad. Genua is een bijzondere mix van kleuren en stijlen.

Levanto

Levanto ligt net ten noorden van Cinque Terre. Het is levendig stadje, gelegen in een kleine baai en met een mooi zandstrand. Het levendige stadje heeft 6500 inwoners. Levanto is voor ervaren surfers één van de beste plekken aan de Italiaanse kust. De golven kunnen er tot 4 meter hoog worden. De ideale maanden hiervoor zijn september t/m november.

Pisa

Pisa ligt op 70 minuten rijden vanaf OlivArancio. De stad is vooral beroemd om zijn scheve toren. De toren van Pisa is de vrijstaande klokkentoren (een campanile) bij de kathedraal van Pisa ( Duomo di Pisa) De toren is een van de onderdelen van de Piazza dei Miracoli. Bouwmeesters waren Gugilmo en Buonanno.De bedoeling was een verticale toren te bouwen, maar kort na het begin van de bouw in augustus 1173 begon de toren al over te hellen. Doordat men loodrecht verder bouwde, is de toren niet alleen scheef maar ook krom. 

Wanneer u naar Pisa gaat vergeet vooral niet om naast de toren ook het oude centrum te bezoeken.

Lucca

Lucca ligt op ongeveer 80 minuten van Fraseneggi Tigullio. De stad is één van de rijkste steden in Noord- Italië. Lucca is ooit door de Etrusken gesticht, heeft een lange historie en de romaanse stijl van de dom verraadt al dat het daar in de 11e eeuw goed wonen was. Renaissance is op vele gebouwen van toepassing. Rondom de stad heeft Lucca een brede vestingmuur, vooral tegen aanvallen destijds vanuit Florence. Echter de muur is nooit gebruikt voor militaire doeleinden. Ze is een keer gebruikt in de 19e eeuw om het stadscentrum niet te laten overspoelen door de buiten haar oevers tredende nabije rivier. De muur is 4 kilometer lang en nog steeds in goede staat. Er is een park op aangelegd en er lopen een fiets- en een wandelpad over.

Extra

Markt in Genua

Markt in Genua

De grootste markthal in Genova is Mercato Orientale, deze ligt in het oostelijke deel van de stad. Het gebouw is van 1899 en is s`ochtends een zeer kleurrijke heerlijk geurende markt. De sfeer is gezellig, informeel en luidruchtig.

Kleurrijke groenten of vers gevangen vis

Er worden vooral kleurrijke groenten, fruit en strengen knoflook verkocht. Natuurlijk is er ook versgevangen vis in alle soorten en maten, heerlijke kruiden en specerijen, pestosausen, salami, ham en traditioneel gebak. Een feest voor alle zintuigen.

Markt in Genua