La Spezia originele en verrassende stedentrip

Verrassende en originele stedentrip in noord-Italië

La Spezia is samen met Genua één van de belangrijkste militaire en commerciële havensteden van Italië. De stad ligt op de grens tussen Ligurië en Toscane. Bijna alle gebouwen in de stad dateren van 1920 of later. Dat maakt deze stad bijzonder aan de Bloemenrivièra en daarom zeker de moeite waard voor een bezoek!

Vanaf camping RioRequesa is La Spezia makkelijk te bereiken. Het voordeel van deze onbekende en onontdekte stad is dat er daardoor niet veel toeristen zijn. Je bent hier nog echt onder de Italianen.

De afstand vanaf Utrecht naar La Spezia over de weg is 1267 kilometer.

Geschiedenis

In 1861 werd de eerste marinewerf in La Spezia gebouwd in de jaren daarna volgende er nog vele. De marine veranderde de tot dan toe kleine vissersplaats in een moderne grote stad. Op de werven werden tal van oorlogsschepen gebouwd, reden voor de geallieerden om de stad in februari 1941 te bombarderen.

Gedurende de tweede Wereldoorlog werd de haven van de stad gebruikt door de Kriegsmarine als belangrijke basis voor de U-boten die in de Middellandse Zee opereerden. Na de Tweede Wereldoorlog was het een belangrijke uitvalsbasis van de Mossad Le`Alivah Bet, die immigraties van Joden naar Palestina organiseerde.

La Spezia kanon

 

 La spezia en de Cinque Terre

La Spezia is geen onderdeel van de Cinque Terre, maar het is de grootste stad in de nabijheid van het Nationaal Park. De bevolking bestaat uit ongeveer 100.000 inwoners. Het grootste nadeel van de stad is dat er geen strand is. De gehele kust is in gebruik als haven en als  militaire basis.

De boten van La Spezia naar de Cinque Terre vertrekken vanuit de haven. Ze varen in de periode tussen april tot oktober. Vanaf de boot kun je de mooie Ligurische kust te bewonderen.

We raden je aan om een dag- of een halve dagkaart te kopen, waarmee je onbeperkt boten kunt nemen en op en af kunt springen waar je maar wilt.

boulevard

La Spezia centrum winkelen en markten

Je kan in La Spezia uitstekend winkelen. Het centrum is autovrij en de prijzen liggen er niet hoog. De belangrijkste winkelstraten zijn de Corso Cavour. Deze brede rechte winkelstraat, die de Via Chiodo verbindt met de Piazza Cavour en de Via del Prione.  Halvewege de Via del Prione kan je afslaan naar de Piazza Sant’Agostino. Hier kom je op een een gezellig pleintje met tal van eetgelegenheden.

Op de Piazza Cavour is een overdekte markt waar elke ochtend dagelijks verse producten worden verkocht.

Bij de nieuwe jachthaven Mirabello is het ‘s avonds erg gezellig. Er zijn tal van restaurants in alle prijsklassen. Boulevard, de Lungomare  biedt met zijn Palmbomen de juiste sfeer voor een gezellige wandeling zowel overdag als `s avonds.

La Spezia boulevard

 

Fietsen in La Spezia

De stad kun je ook verkennen met de fiets. De stad is op de meeste plekken vlak.  ‘Speziainbici’ is een soort ‘witte fietsen-service’ die een paar jaar terug van start ging. Op veel punten in de stad kan je gratis (het eerste uur) een fiets pakken. Ook zijn er diverse fietspaden en op de brede wegen is ruimte voor de fiets.

bici

Bezienswaardigheden in La Spezia

La Spezia wordt dikwijls omschreven als een grauwe havenstad, waar je beter wegblijft. De stad heeft weliswaar niet de grote historische schoonheid van andere Italiaanse kunststeden, maar ze heeft toch heel wat te bieden.

 • De Via del Prione is een gezellige winkelstraat die dwars door het stadje loopt.
 • Op de Piazza Sant’Agostino is het ’s avonds heerlijk toeven op één van de vele terrasjes.
 • Op de dagelijkse vis- en groentemarkt op de Piazza Cavour kijk je de ogen uit je hoofd.
 • Het Castello San Giorgio torent hoog boven de stad. De collectie “stele”, primitieve beelden van 3.000 jaar oud, is uniek.
 • De kathedraal van Christus Koning, aan de Piazza Europa, is verrassend modern.
 • Lia Art Museum. Hier is kunst uit vroegere tijden te bewonderen.
 • En bovenop de heuvel vind je het San Giorgio kasteel. Dit kasteel is gemakkelijk te bereiken met een lift vanaf de Via del Prione
 • In de haven zie je vissersboten en iets verderop luxueuze jachten die je doen dromen
 • Museo Tecnico Navale della Marina Militare. Het Marine Museum.
 • Wandelen kan ook erg goed in de bergen rondom de stad. Het uitzicht is fraai en er zijn diverse wandelroutes aangegeven.

Wil je na je stadbezoek nog even lekker de natuur in dan kun je het Natuurgebied Montemarcello-Magra-Vara bezoeken. Met honderden kilometers aan paden kun je in het park wandelen met verschillende moeilijkheidsgraden. In het beschermde gebied is het mogelijk om routes te kiezen voor alle niveaus

winkelstraat :la Spezia

Evenementen en feestdagen in La Spezia

 • Iedere 1e zondag van de maand. Antiekmarkt
 • 19 maart: San Giuseppe
 • Eind juni:  Liguria da Bere, groot wijnevenement
 • Juli: Internationaal Jazz Festival
 • 1e zondag augustus: Palio del Golfo
 • 13 september: San Venerio, Patroonheilige van de golf
 • Laatste zondag van november: La Fattoria in città