3 typisch Ligurische recepten

De Ligurische keuken wordt beïnvloed door ingrediënten van zowel de zee als het land. Ligurië ruikt naar verse basilicum, olijven, wild zwijn, verse vis, salami, wijn en wilde kruiden. Veel vakantiegangers komen dan ook juist voor de Italiaanse keuken naar Italië. 

Farinata

En dan het eerste van de drie typisch Ligurische recepten waar ik jullie kennis wil mee laten maken is de Farinata. die Een typisch Italiaans gerecht dat van origine uit Genua aan de Ligurische kust komt. Ook in de Cinque Terre, iets meer naar het zuiden, vind je overal farinata. Ligurië staat bekend om haar foccacia’s en farinata’s en je komt dan ook overal Focacciaria’s en Farinateria’s tegen. De lekkerste farinata komt net als de pizza`s uit de houtoven.
Farinata wordt gemaakt van kikkererwtenmeel en is hierdoor van nature ook glutenvrij.

farinata Ligurische recepten

Wat heb je nodig om zelf Farinata te maken.

  • 300 gram kikkererwtenmeel
  • 800 ml water
  • zout, peper
  • 1 dl olijfolie (extra-vergine)
  • rozemarijn

Zo maak je farinata

  1. Doe het kikkererwtenmeel in een kom en voeg al roerend beetje bij beetje het water toe zodat een homogeen mengsel ontstaat. Verwijder alle klontjes.
  2. voeg wat zout toe.
  3. laat het mengsel minimaal 4 uur staan of nog beter de hele nacht.
  4. Tijdens het rusten vormt een soort schuim op het oppervlak: verwijder dit met een lepel.
  5. Roer van tijd tot tijd zodat het meel niet aan de bodem vastplakt.

De oven en de bakplaat

Het moeilijkste is te zorgen voor de juiste bakplaat en de juiste temperatuur van de oven. Waarschijnlijk heb je geen hout gestookte oven dus zet je de oven op de hoogst mogelijke stand, plaats een rooster in de tweede positie van bovenaf, zodat de farinata de maximale hitte krijgt. De bakplaat zou iets groter als een pizzavorm moeten zijn en niet hoog (32cm in diameter zou perfect zijn).

6. Schenk in de bakplaat een laagje van 2mm olijfolie en zorg dat deze ook de randen bereikt.
7. Schenk hier nu het beslag bij en roer het voorzichtig door de olie en doe er wat rozemarijn bij als je dat in huis hebt.
8. Doe nu de Farinata in de hete oven.
9 Je hoeft nu nog maar 10 tot 13 minuten te wachten , maar uiteraard is de tijd afhankelijk van de temperatuur van je oven. Hou in gedachten dat de farinata klaar is wanneer de oppervlakte een gouden kleur aanneemt. Farinata moet niet te lang in de oven want van binnen mag het nog best een beetje zacht en romig zijn en vooral niet te droog en vezelig. De farinata is klaar zodra de korst goudbruin begint te kleuren.’

typisch Ligurische pasta pesto

Pasta met Pesto

De Ligurische keuken vindt zijn basis in de natuurproducten uit de streek waarbij de Ligurische olijfolie en de pesto het middelpunt vormen. De pesto Genovese, bestaande uit olie, knoflook, pijnboompitten en basilicum is een typisch product uit de Ligurië. Zij wordt vaak gebruikt in combinatie met een typisch Ligurische pasta: zoals Trofie.

Maar hoe maak je dan die heerlijke pesto. Hieronder het enige echte recept. 

Hiervoor heb je nodig:  

2 tenen verse knoflook | zeezout | 50 gram basilicumblaadjes | 15 gram pijnboompitten | 30 gram pecorino, geraspt | 100 ml extra vergine olijfolie | 75 gram Parmezaanse kaas, geraspt

Voor het maken van een echte lekkere pesto gebruik je de vijzel, niet de keukenmachine. Bij het gebruik van de keukenmachine worden de ingredienten iets wat warm wat de smaak niet ten goede komt.

Zo maak je de lekkerste Pesto

Als eerste stamp je de tenen knoflook fijn. Voeg naar smaak beetje bij beetje zeezout toe. Voeg daarna de basilicumblaadjes toe en evt weer een beetje zeezout toe. Voor het beste resultaat maak je met de stamper in de vijzel een ronddraaiende beweging.  

Wanneer de basilicumblaadjes helemaal fijn zijn gestampt voeg je de pijnboompitten toe, stamp deze eveneens fijn. Daarna kan de geraspte pecorino erbij en een scheutje olijfolie. Wanneer alles is fijngestampt, voeg je als laatste de geraspte Parmezaanse kaas en het restje olijfolie toe. Stamp alles fijn en roer de pesto nog een keer goed door.

Het originele recept; Pasta met pesto uit Genua, pasta al pesto Genovese

Naast dat je natuurlijk pesto met pasta kunt klaar maken hebben wij nog een lekkere variant op dit recept. De echte ouderwetse Genuese pasta al pesto. In deze variant kook je een handje vol sperzieboontjes en een paar in blokjes gesneden stevige aardappelen mee: 10 minuten vóórdat je de pasta in het kokende water gooit voeg je deze toe. Hiermee wordt de pasta al pesto een complete vegetarische maaltijd.  

focaccia een typische Ligurisch gerecht

Focaccia

En dan nummer drie van onze typisch Ligurische recepten. Deze ken je vast al wanneer je eerder in Ligurië bent geweest, de Focaccia. Dit geurige brood zal zodra het gebakken is je huis vullen met aangename en uitnodigende geur. Het leuke van dit focaccia recept is dat je zelf kunt bedenken welke topping je op het brood doet. Ga je voor de klassieke versie, met rozemarijn en grof zeezout, of juist voor die met tomaatjes en olijven, of ga je helemaal los met bijvoorbeeld verschillende soorten kaas en gegrilde groenten.

Focaccia is een Italiaans platbrood wat oorspronkelijk op stenen werd gebakken. Dit brood is verrijkt met olijfolie en kruiden wat het een specifieke smaak geeft.

Het is een soort Pizza, maar dan toch anders

Focaccia en pizza zijn familie van elkaar, maar wel duidelijk verschillend. Als basis gebruik je vrijwel hetzelfde deeg alleen een pizza wordt veel dunner uitgerold en belegd met verschillende ingrediënten. Terwijl een focaccia een dikte krijgt van ongeveer 1,5/ 2 cm en meestal basic wordt belegd met alleen rozemarijn en zeezout. 

Dit hebt je nodig voor dit typisch Ligurische recept

  • 500gr bloem
  • 10gr zout
  • 15gr suiker
  • 1,5 zakje gist (circa 10gr)
  • 300ml lauw water
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 of 2 takjes rozemarijn
  • 50ml olijfolie extra vergine
  • snuf grof zeezout
  • topping naar keuze

Bereidingstijd: 15-20 minuten
Wachttijd: 2 x 30 minuten
Oventijd: 15-20 minuten

focaccia

Bereiding van de focaccia

Kneed het deeg met de hand. Als je een keukenmachine hebt kun je deze natuurlijk ook gebruiken.

Doe de bloem, zout, suiker en gist in een grote kom en meng door elkaar. Giet het water erbij, meng met je handen door elkaar en begin te kneden. Zodra het deeg van plakkerig naar compact begint te worden dan haal je het deeg uit de kom en leg je het op je aanrecht. Het aanrecht wel eerst even bestuiven met bloem. Kneed het deeg 10 minuten goed met je handen. Smeer de bol lichtjes in met olie en leg terug in de kom. Dek deze af en laat 30 minuten rijzen op kamertemperatuur.

Verwarm de oven voor op 220 graden. Verwarm de bakplaat waar je straks de focaccia op gaat bakken.

Plet de teentjes knoflook en hak de blaadjes rozemarijn grof. Doe deze samen met de olijfolie in een bakje en laat dit even intrekken. Dit kun je ook wat eerder op de dag doen zodat de smaak intenser wordt. Je kunt natuurlijk ook andere kruiden gebruiken, of tomaten en kaas op de focaccia leggen.

Pak opnieuw het deeg en kneed dit nog een minuutje door. Rol daarna uit tot een rechthoek of cirkel van circa 2cm dik. Leg deze op bakpapier en duw met de bolle kant van je duim allemaal kuiltjes in het deeg. Verdeel daarna het olijfolie mengsel en grove zeezout erover (zonder de knoflook). Dek de focaccia af met een theedoek en laat nog 30 minuten rijzen.

Leg de focaccia op de voorverwarmde bakplaat en bak 15-20 minuten in de voorverwarmde oven totdat de bovenkant mooi goudbruin is.

focaccia Ligurisch gerecht

Er zijn natuurlijk nog veel meer heerlijke typisch Ligurische recepten. In de omgeving van camping RioRequesa zijn er een aantal leuke restaurantjes die wij kunnen aanbevelen. Op steenworp afstand van de camping vind je Pasta Matta Daarnaast vind je in het mooie dorpje Varese Ligure restaurantje Il Vero. Hier eet je tussen de middag gezellig tussen de locals. Zowel in Varese Ligure als in de rest van de omgeving van de camping zitten meerdere restaurantje waar ze typisch Ligurische recepten aanbevelen. Wij vertellen je graag waar je nog meer kunt eten.

buon appetito!