Levanto; het zesde dorp van de Cinque Terre

Op camping Rio Requesa geniet je van de heerlijke luxe van je tenthuisje, zit je aangenaam in het zonnetje voor je tent, caravan of camper of laat je het water van de gelijknamige beek rustgevend en verkoelend over je voeten heen stromen. Maar als je je even kunt losrukken van deze verrukkelijke ontspanning om iets te ondernemen, dan is er in de omgeving meer dan genoeg te bekijken en beleven. Ga bijvoorbeeld eens een dagje naar het prachtige dorp Levanto!

Levanto

De beroemde badplaats Levanto ligt net als Maissana in de Italiaanse provincie La Spezia, en wordt vanwege zijn ligging ook wel ‘het zesde dorp’ genoemd. Daarmee wordt verwezen naar de iconische Cinque Terre; de vijf wereldberoemde vissersdorpjes Monterosso al Mare, Vernazza, Corniglia, Manarola en Riomaggiore. Levanto ligt hier namelijk net boven en is daarmee de perfecte uitvalsbasis om de Cinque Terre te gaan verkennen. Stap je in Levanto op de trein dan ben je er namelijk al binnen vijf minuutjes! En voor een bijzonder uitzicht op de vijf vissersdorpjes stap je in Levanto op de boot om ze vanaf het water te bewonderen. Te voet maak je een prachtige wandeling naar het eerste dorp van de Cinque Terre: Monterosso al Mare. Maar we zouden Levanto tekort doen als het alleen een doorgangsdorpje is op de route naar de Cinque Terre, want het heeft namelijk zelf ook ontzettend veel charme.

Zon, zee en strand

Italie strand

Levanto is een heerlijke stad die aan de Middellandse Zee in noord Italië ligt. Een van de grootste voordelen van deze leuke plek is het brede zandstrand waar je een fijn strandbedje kunt huren of je handdoekje kunt uitrollen. Ben je liever iets actiever of heb je lang genoeg liggen dommelen, dan is er bovendien van alles te beleven op het water, want Levanto is een paradijs voor watersporters. Verken de kustlijn op een waterfiets of op een zeilbootje, ga mee met een boottochtje of neem een surf les, of verken de wereld onder water met een duik- of snorkeltocht. Een simpele verfrissende duik en dan weer gauw terug naar je boek en de warme zon kan natuurlijk ook gewoon.

Culinair Levanto

Ook wanneer je niet echt een zonaanbidder bent, of de zee liever van een afstandje bekijkt is Levanto een bezoekje zeker waard. Hier kun je heerlijk wandelen door de groene omgeving met prachtige wijngaarden, olijf- en pijnbomen. Het centrum van Levanto is kleurrijk en idyllisch met charmante kleine straatjes waar je trappetje op en weer af gaat. Hoewel Levanto niet echt een hele grote plaats is, valt er genoeg te kiezen als je op zoek bent naar een fijn restaurant. Of haal een heerlijk focaccia brood bij een van de vele focacceria’s voor een heerlijke picknick op het strand of ergens in de schaduw van het historische centrum.

Wil je op de camping je eigen culinaire talenten tonen dan kun je ook de ingrediënten voor een heerlijk diner halen op de groente-, fruit en vismarkt die je van maandag tot zaterdag in Levanto vindt. Maak bijvoorbeeld eens een heerlijke pasta pesto met verse pasta en pesto uit Levanto en proef het echte Italië! Maar ook als je juist totaal geen zin meer hebt om zelf nog de handen uit de mouwen te steken kun je lekker ergens plaatsnemen op een terras voor een heerlijke echte Italiaanse pasta of pizza. Gezellig aan het centrale plein om tijdens het eten lekker mensen te kijken of aan de boulevard met uitzicht op de Middellandse Zee waar je wegdroomt bij een zonsondergang. Als toetje geniet je natuurlijk van het echte Italiaanse ijs van de Gelateria. 

Winkelen in Levanto

Als je uitgebreid wilt gaan shoppen kun je wellicht beter een iets grotere plaats uit de Bloemenrivièra bezoeken, zoals bv La Spezia. Maar ondanks het relatief kleine centrum kun je in Levanto echt wel even lekker sneupen in de pittoreske winkeltjes waar ze met name allerlei lekkere plaatselijke etenswaren en delicatessen verkopen, maar waar je ook schattige sandaaltjes of een kek hoedje op de kop kunt tikken. Hou je er erg van om over de markt te struinen? Dan moet je Levanto op woensdag bezoeken als de wekelijkse open lucht markt plaatsvindt.

Wandelschoenen aan en gaan!

In en om Levanto is het heerlijk wandelen. Wanneer je met name naar Levanto vertrekt om te gaan wandelen is het wel aan te raden om een paar stevige wandelschoenen te dragen. De omgeving is adembenemend mooi, maar wel behoorlijk heuvelachtig waarbij je soms flink moet klimmen en afdalen. Van Levanto loop je in zo’n 2,5 tot 3 uur naar Monterosso al Mare. Een prachtige route waarbij je kunt genieten van schitterende panoramische uitzichten. Voel je de kilometers in je benen na zo’n lange wandeltocht? Geen probleem, want de terugweg naar Levanto doe je gewoon lekker op je gemakje met de trein.