Carrara de marmer groeven in Toscane

Een bezoek aan een marmergroeve in Carrara is misschien niet het eerste waar je aan denkt bij een vakantie in Ligurie. Het is echter niet ver van de camping RioRequesa. De marmer groeven en het dorp zijn zeker een bezoekje waard. Italianen zijn dol op marmer. Overal zie je marmer, is het geen monument of kunstwerk, dan is het wel een vloer, badkamer of een trap. En natuurlijk de beroemde beelden van Michelangelo, ook deze zijn van marmer gemaakt.

Carrara is een stad in het noordwesten van Toscane. Als je de bergen van Carrara tegemoet rijdt, denk je eerst dat je besneeuwde bergtoppen ziet. Maar niets is minder waar, de prachtige witte toppen die je ziet, zijn van marmer. Het stadje telt 70.000 inwoners en is het meest bekend om zijn marmergroeven. Ten oosten van Carrara zijn ongeveer 300 marmergroeven. De marmer uit deze groeven zijn bijna vlekkeloos. De marmergroeven stammen al uit de tijd van de Romeinen. De meesten zijn nog steeds in gebruik. In het dorpje zelf zijn enkele musea en marmerwerkplaatsen. Hier kun je ook zien hoe ze de technieken toepassen. De Duomo in Carrara is natuurlijk bekleed met lokaal marmer.

Michelangelo

Michelangelo zocht zijn marmerblokken persoonlijk uit in Carrara. Hij bezocht de ” Cave di Fantiscritti” Dit is een van de vele marmergroeven in Carrara. In dit stadje kun je ook het huis bekijken waar Michelangelo meerdere keren verbleef tijdens zijn reizen naar Carrara.

Michelangelo carrara marmer

Wat is Marmer

Marmer is eigenlijk kalksteen dat door hoge druk en temperatuurverschillen omgevormd wordt tot marmer. Het woord is afgeleid van het Griekse woord Marmeros. Dit betekent glanzende steen. Er zijn veel verschillende soorten marmer. Het meest bekende marmer is wit maar er zijn ook gekleurde soorten.

Het delven van marmer is een moeilijke klus. Tegenwoordig wordt het grotendeels machinaal gedaan. Het blijft echter zwaar werk.

Carrara

Marmer is heel belangrijk voor de streek. Per jaar wordt hier meer dan 5 miljoen ton aan marmer gedolven en bewerkt. Tegenwoordig wordt er zelfs marmer vanuit andere landen naar Carrara toegebracht om het te laten bewerken. Dat is namelijk goedkoper dan zelf de dure machines aan te schaffen.

In de omgeving van Carrara zijn er meer dan duizend bedrijven te vinden die zich bezighouden met marmer. Je kunt hierbij denken aan bedrijven die machineonderdelen verkopen tot bedrijven die het snijwerk verrichten. Elke 2 jaar is er een internationale marmerbeurs. Mensen van over de hele wereld komen dan naar Carrara.

De bezienswaardigheden in Carrara

Naast dat je in Carrara de marmergroeven kunt bezoeken zijn er natuurlijk ook nog andere dingen te doen en te bekijken.

Kathedraal Sant’Andrea Apostolo

Het het hart van Carrara vind je de kathedraal van Sant’Andrea Apostolo. Deze is gebouwd tussen de 12e en 15e eeuw. Je vindt hier zowel Lombardische als Toscaanse stijlinvloeden. De geornamenteerde componenten vallen extra op omdat deze niet uit Carrara-marmer zijn gesneden.

Het interieur van de kathedraal is wat eenvoudiger. Ook hier domineert natuurlijk het marmer. Op het plein voor de kathedraal vind je een fontein, genaamd Fantana del Gigante.

Wil je nog meer indrukwekkende kerken zien bekijk dan ook de 17e-eeuwse Chiesa di San Francesco en de 16e-eeuwse Chiesa del Carmine. Hierin staan een sculptuur van Bartolomé Ordóñez staat.

De Carrara Academie voor Schone Kunsten

Ben je een echte kunstliefhebber dan bezoek je zeker de Academie di Belle Arti, die zich in de buurt van Piazza Alberica bevindt. Dit omvat zowel het fort als het paleis van de Cybo. Het werd gebouwd in de 13e eeuw en werd naast het militaire gebruik gebruikt als residentie van de prins-bisschoppen.

Een zware aardbeving in 1920 zorgde ervoor dat het gebouw bijna volledig werd verwoest. Hij is werderopgebouwd. Nu zijn er verschillende collegezalen, een grote bibliotheek en een bijzondere kunstcollectie te vinden.

De Casa Repetti

De Casa Repetti is een stenen huis dat ook volledig is gebouwd van Carrara-marmer en te vinden is in de Via Santa Maria. Het gebouw heeft 3 verdiepingen en heeft ramen en zuilen in de Genuese stijl. Het is gebouwd aan het einde van de 13e en het begin van de 14e eeuw.

Op de gevel bevinden zich talrijke bouwstenen in de vorm van dieren en planten bevinden. Ze zijn die bijzonder mooi en gedetailleerd ontworpen.

Wanneer is de wekelijkse markt in Carrara?

De weekmarkt vind je elke maandagochtend op Piazza Gramsci. Op donderdag kun je in de Marina di Carrara genieten van de heerlijk kleurrijke drukte en culinaire hoogstandjes.

Vanaf juni t/m oktober vindt in alle even jaren Biënnale di Carrara plaats. Er zijn dan veel tentoonstellingen, lezingen en discussies over marmer en kunst.

In de maand augustus openen een aantal beeldhouwers hun ateliers en laten zien hoe de kunstwerken stap voor stap tot stand zijn gekomen en hoeveel vakmanschap er echt achter zit.

Vezzano Ligure

Opweg naar Carrara heb je in de buurt van La Spezia een dorpje bovenin de bergen zien liggen. Dit dorp heet Vezzano Ligure. Mocht je nog tijd over hebben na je bezoek aan Carrara doe dan ook dit dorp nog even aan. Er is een heerlijk restaurant in het benedendorp aanwezig en ook vanuit dit dorp kun je de bergen van Carrara zien liggen.