Duurzaam op vakantie dat doe je zo!

Duurzaam op vakantie is enigszins een dubbel begrip. Reizen is eigenlijk per definitie niet duurzaam. Er zijn wel tips waardoor je reis duurzamer wordt. Duurzaam op vakantie betekent dat je rekening houdt met het milieu en dat kun je op allerlei manieren doen.

Wat is een duurzame vakantie?

Duurzame vakanties zijn op het moment helemaal in, maar zal dit zo blijven? Door de klimaatverandering en de impact die dit de komende jaren op ons leven zal hebben zullen duurzame vakanties nog wel een tijdje een trend blijven. Steeds meer mensen zullen gaan inzien dat we duurzamer moeten leven en duurzaam op vakantie gaan behoort dan ook tot de mogelijkheden. Een duurzame vakantie is respectvol omgaan met het milieu en zo milieuvriendelijk reizen.

Naast het vervoermiddel dat je kiest voor je vakantie, is de keuze van je verblijf en het soort van activiteit sterk van invloed op de milieubelasting. Denk aan water- en energiegebruik en afvalproductie ter plaatse. Hoe luxer de accommodatie en de omstandigheden, des te groter de milieugevolgen. Het belangrijkste uitgangspunt is dat de lokale flora, fauna en bevolking niet aangetast wordt door de aanwezigheid als toeristen. Respect voor de natuur is dus van belang.

duurzaam op vakantie

Hoe ga je duurzaam op vakantie?

Wanneer je duurzaam op vakantie wilt kun je meerdere dingen doen. Zo kun je met een elektrische auto op vakantie wanneer je deze al voor de deur hebt staan. Je kunt de route voor de vakantie zo uit stippelen zodat je met je eigen auto op vakantie kunt.

Daarnaast kun je deelnemen aan de deeleconomie. Alles wat je deelt hoeft maar 1 keer gekocht te worden. Dit leidt tot minder productie en minder verspilling. Probeer niet of zo min mogelijk te vliegen. Probeer ook tijdens je verblijf zo duurzaam mogelijk te reizen (te voet, fiets, trein, bus). Daarnaast zijn er veel mensen de afgelopen jaren vegetariër of flexi-tariër geworden. Vleesconsumptie is erg slecht voor het milieu. Eet minstens 1 dag in de week geen vlees en gebruik tijden een BBQ op je vakantie veel groenten. Tot slot kun je kiezen voor een duurzame bestemming.

Duurzaam vakantie vieren in noord Italië

Wanneer je het milieu zoveel mogelijk wilt ontlasten tijdens je vakantie dan gaat er niets boven kamperen. Kamperen is veel minder milieu belasten dan je verblijf in een huisje of in een hotel. Hoe luxer je verblijf is hoe groter de schade voor het milieu. Kies daarom voor een accommodatie zonder airco en gebruik bv je hotel handdoeken vaker dan 1 keer.

Wanneer je iets gaan ondernemen ga dan vooral zwemmen, snorkelen, wandelen en fietsen en vermijdt jetskiën, safari`s en alle gemotoriseerde activiteiten, maak gebruik van het openbaar vervoer. 3 weken niets doen op het strand is natuurlijk zeer klimaat neutraal behalve wanneer je dit in een ver zonnig oord als Thailand zou doen. Daarnaast neem je afval mee wanneer je op het strand hebt gelegen of door de straten van een mooie stad slentert. Afval hoor in de afvalbak en wanneer deze niet binnen handbereik is dan neem je het mee naar huis. Zo komt er geen plastic en afval in de zee op in de natuur terecht.

tenthuisjes duurzaam op vakantie

Kamperen op RioRequesa. Duurzame accommodaties

Zoals gezegd kun je om het milieu te ontzien tijdens je vakantie het beste gaan kamperen. Onze camping ligt middenin een mooi groen natuurgebied aan het riviertje de RioRequesa. Tijdens het opbouwen van de camping hebben we zoveel mogelijk rekening gehouden met het milieu. Zo zijn onze tenthuisje opgebouwd uit goed gekeurd Douglas hout. Daarnaast wordt het warme water in de tenthuisjes verwarmt door zonnepanelen.

Het water dat we gebruiken voor douchen, afwassen en om het zwembad te vullen halen we uit het riviertje. Dit water is niet drinkbaar maar de hoeveelheid water die dagelijks gebruikt wordt op een camping wordt niet verspilt. Al het water wordt opgevangen in de septic tank. Het water met evt zeep, tandpasta etc.. gaat door een aantal filters die alle schadelijke stoffen eruit halen. Na dit proces komt het water weer schoon terug in de rivier.

We hebben er voor gekozen om de bakker die ook de lokale barretjes van brioches en broodjes voorziet te vragen ook brood op de camping te bezorgen. Zo hoeven niet al onze gasten elke ochtend naar Varese Ligure te rijden om zelf brood te halen.

Om het milieu te helpen is het belangrijk om je afval goed te scheiden. Op de camping hebben we daarom verschillende bakken neergezet voor plastic met blik, glas, papier, GVT en restafval neergezet. Op deze manier is het makkelijk gemaakt voor iedereen om het afval goed te scheiden.

Het zwembad op de camping wordt schoongehouden door een bijzonder elektrolyse systeem. Hierdoor hoeven wij geen chloor te gebruiken. Chloor is zeer slecht voor het milieu en je eigen gezondheid.

Ga je uit eten denk dan aan agritrusimo pasta Matta. Hier koken ze met hun eigen producten. Deze agriturismo ligt op 4 km van de camping als je zou willen kun je hier te voet naar toe.

Kom je met een elektrische auto naar onze camping, inmiddels zijn er in de directe omgeving laadpalen. Zo kun je je auto opladen in Varese Ligure maar ook in het dorpje San pietro Vara. Het dorpje Varese Ligure behoort tot 1 van de mooiste dorpjes van Ligurië en is ook zeker een bezoekje waard.

Varese Ligure Fraseneggi

Duurzaam reizen. Enkele tips

Kies een duurzame accommodatie

En als je toch een duurzame vakantiebestemming kiest, kijk dan ook naar de accommodatie. Denk aan boomhutten, tenthuisjes of kamperen.  Deze campings zijn vaak opgezet met het idee zo min mogelijk schade aan de natuur te brengen. Er zijn natuurlijk ook hotels en hostels die zoveel mogelijk rekening houden met het milieu. Kijk of de accommodatie groene energie gebruikt, of er op watergebruik gelet wordt, of er aan afvalscheiding gedaan wordt.

Ga zuinig om met water

Gebruik tijdens je reis net als thuis zo weinig mogelijk water. Verspil het niet. Dus laat bv de kraan niet lopen tijdens het tandenpoetsen. Gebruik handdoeken vaker dan één keer. Gebruik navul flesjes voor je drinkwater.

Voorkom onnodig plastic verbruik

Neem je eigen waterfles mee als je op reis bent. Daarmee voorkom je dat je steeds plastic flesjes moet kopen. In Italië kun je in bijna elk dorp of stadje je waterfles vullen met schoon en koud drinkwater. Koop bv een waterfles van Dopper. Deze zijn erg handig op reis.

Eet lokale gerechten

Lokale gerechten worden bereid met producten uit de regio. Dus als je op vakantie bent gebruik je geen producten die zijn ingevlogen vanuit bv Israël. Dus eet lokaal en seizoen producten, hiermee wordt het milieu enorm geholpen.

Eet af en toe ook vegetarisch op reis

Misschien laat je thuis vlees en/of zuivel al staan, maar probeer dat op reis af en toe ook eens te doen. Steeds meer mensen eten vegetarisch of veganistisch en dat zie je ook terug op de menukaarten van restaurants. Hoewel het in Italie nog niet makkelijk is om vegetarisch te eten zijn er natuurlijk wel pizza’s en pasta’s verkrijgbaar zonder vlees. Lekker voor jou, fijn voor dier, milieu en natuur.

Vlieg zo min mogelijk

Vliegen is behoorlijk vervuilend. Mocht je toch gaan vliegen kies dan voor een vliegreis zonder tussenlandingen, dus kies voor een rechtstreekse vlucht. Pak je toch het vliegtuig dan zijn er verschillende mogelijkheden om je Co2 uitstoot te compenseren. Via de volgende link kun je berekenen hoeveel Co2 je uitstoot en als je wil kun je hier ook direct compenseren.